
06 - 28 42 83 68
Opbaren
Voor het vervoer en de verzorging werken wij samen met Rouwservice Nederland.
Thuisopbaring: opbaren in het woonhuis
Elk moment van de dag in een vertrouwde omgeving bij de overledene kunnen zijn, kan veel ondersteuning geven bij het rouwproces voor de nabestaanden. Om die reden kan er gekozen worden voor een thuisopbaring.
Opbaren thuis is altijd toegestaan, maar niet altijd mogelijk of wenselijk. Indien er wordt gekozen voor een thuisopbaring is er een aantal mogelijkheden:
De overledene kan worden opgebaard in de kist, of op een bed. Rouwservice Nederland heeft diverse koelingen en rouwkleden ter beschikking om een thuisopbaring mogelijk te maken. Er kunnen natuurlijk ook eigen materialen gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld een kussen, dekbedhoes of een deken.
Als er geen aparte kamer is waar de overledene kan worden opgebaard, kunnen er kamerschermen worden geplaatst, zodat er toch een afgescheiden ruimte ontstaat. Ook hoeft de overledene niet in zijn of haar eigen huis te worden opgebaard. Dit kan ook bij op de eigen kamer in een zorgcentrum of bij een familielid die bijvoorbeeld meer ruimte heeft.
Bij een opbaring in de kist wordt er onder de kist een kistkoeling geplaatst. De ruimte onder de koeling wordt dan gecamoufleerd met een kleed (een zogenaamde rok), zodat het onderstel niet zichtbaar is. Deze kleden zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart, donkerblauw, grijs en bordeaux.
Bij een opbaring op bed wordt er een koelplaat op het matras geplaatst waardoor het mogelijk is dat de overledene tot de dag van de uitvaart thuis op bed kan blijven. Dit heet een bedkoeling. De bedkoeling bestaat uit een dunne plaat die er voor zorgt dat het lichaam tijdens de opbaring wordt gekoeld. De plaat is verbonden met een dunne slang die aan de koelmotor is bevestigd. Op de bedkoeling wordt meestal een laken of molton deken gelegd om zo het matras te beschermen.
Opbaren in een rouwcentrum
Wil men niet dat de overledene thuis wordt opgebaard dan is er natuurlijk altijd het rouwcentrum, dat daar speciaal voor is ingericht. In de meeste rouwcentra/uitvaartcentra is het niet mogelijk zomaar binnen te lopen en moet men voor een bezoek een afspraak maken.
Er zijn echter ook rouwcentra die “24-uurs-kamers” hebben. Dat wil zeggen: de overledene wordt opgebaard in een ruimte in het rouwcentrum waar de nabestaanden een bezoek kunnen brengen aan de overledene wanneer zij dit willen. Een afspraak vooraf is dan niet nodig omdat de nabestaanden beschikking krijgen over een speciale sleutel. Veel mensen vinden dit een prettige gedachte en maken graag gebruik van deze service (vergeet niet dat ook hier een prijskaartje aan hangt).
Niet opbaren - Geen rouwbezoek
In de laatste wilsbeschikking kan iemand aangeven dat hij/zij niet wil worden opgebaard ("geen kijkdagen"). De overledene blijft dan de dagen tot de uitvaart in het mortuarium van de uitvaartondernemer. De overledene kan ook (in overleg met de nabestaanden) thuis worden opgebaard zonder dat er rouwbezoeken plaatsvinden.
Afscheid nemen voor een plechtigheid
Het komt regelmatig voor dat men enkel vóór de afscheidsplechtigheid gelegenheid wil geven om afscheid te nemen. Zo kan voorafgaand aan de kerkdienst of de crematieplechtigheid voor een bepaalde tijd de kist worden geopend zodat de nabestaanden en belangstellenden de gelegenheid wordt geven afscheid te nemen van de overledene. Naar gelang het aantal te verwachten personen wordt afgesproken hoeveel tijd dit ongeveer in beslag mag nemen, bijvoorbeeld een kwartier of een half uur. Na het afscheid wordt de kist gesloten. Het is de keuze van de familie om hier al dan niet bij aanwezig te zijn.